ΝΙΚΟΣ ΠΗΛΟΣ
"ΚΑΚΑ" ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΩΝΑ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
 


Εξορία στον κεντρικό δρόμο
Καζάλ Βεντόζο Πορτογαλία


Το Καζάλ Βεντόζο είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή στην καρδιά της πορτογαλικής πρωτεύουσας, της Λισαβόνας. Τα τελευταία 15 χρόνια, όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στέκια ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπου καταφεύγουν ναρκομανείς κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Δίπλα στα σπίτια του Καζάλ Βεντόζο, όπου ζουν συνηθισμένες πορτογαλικές οικογένειες, δίπλα σε μια από τις κεντρικές λεωφόρους της Λισαβόνας αλλά τόσο μακριά από τη συνείδηση των ανθρώπων, ο ναρκομανής βιώνει τη δική του σκληρή "πραγματικότητα" υπό το άγρυπνο μάτι της ανεκτικής αστυνομίας.

Η είσοδος στο Καζάλ Βεντόζο είναι επικίνδυνη αν όχι αδύνατη. Ωστόσο, η φωτογραφική μας μηχανή εισχώρησε για πρώτη φορά, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική εικόνα της "καθημερινότητας".

"Ειδικά" σχολεία για "κακά" παιδιά
Αμβούργο, Γερμανία


"Sonderschule" σημαίνει ειδικό σχολείο, αλλά η λέξη "ειδικό" στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ευφημισμός. Οι μαθητές του σχολείου Astrid Lindgren στο Αμβούργο θεωρούνται ιδιαίτεροι όχι επειδή είναι "άρρωστοι", αλλά εξαιτίας της "αντικοινωνικής" συμπεριφοράς τους.

Το πορτφόλιο αυτό επιδιώκει να "συλλάβει" τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται αυτοί οι μαθητές, μέσα από το γκρο πλαν του καθενός, υπό το πρίσμα μιας "οπτικής συνέντευξης". Υπάρχει επίσης μια σειρά φωτογραφιών που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά ο ένας στον άλλο: πώς εκφράζουν θυμό ή φιλία, πώς διαμορφώνουν ασταθείς συνασπισμούς, συνήθως με βάση τη διάκριση μεταξύ γηγενών Γερμανών και μεταναστών.

Τα παιδιά μεταναστών αποτελούν το 40 % των μαθητών του σχολείου: Άραβες, Γιουγκοσλάβοι, Τούρκοι, Έλληνες, ακόμη και παιδιά από την Ταϊλάνδη και το Αφγανιστάν.

Τα περισσότερα παιδιά μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν (φτωχοί ή χωρισμένοι γονείς, αποβολές στο σχολείο). Όπως διαπιστώνει ένας από τους δασκάλους τους: "Τα παιδιά πάντα προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή. Ο τρόπος για να το καταφέρουν είναι η βία".

 


BACK TO TOP ...



© 2002 - created by magnet