ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓPAΦIKH ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Τη φετινή διοργάνωση της Φωτογραφικής συγκυρίας στην Θεσσαλονίκη σηματοδοτούν δυο γεγονότα: η εγκατάσταση του Μουσείου Φωτογραφίας στο λιμάνι της πόλης και ο τίτλος της φετινής έκθεσης, «Η Εικόνα του αδελφού μου», που πραγματεύεται μία διαχρονική και ταυτόχρονα επίκαιρη θεματολογία, τις σχέσεις Ανθρωπισμού και φωτογραφικής εικόνας στην σημερινή εποχή.

Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ένας από τους θεσμούς που άφησε ως κληρονομιά στην πόλη η Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997 και μετέχει στο Δίκτυο Φωτογραφίας, ένα από τα ένδεκα δίκτυα της Επικράτειας Πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού άλλωστε τα τελευταία χρόνια στηρίζει σταθερά και συστηματικά τη Φωτογραφία με σειρά θεσμικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών στις οποίες περιλαμβάνεται η δημιουργία βασικών υποδομών, η ενίσχυση φορέων και δράσεων και η υποστήριξη σημαντικών καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Μία τέτοια διοργάνωση είναι ασφαλώς και η Φωτογραφική συγκυρία, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας υπογράφει φέτος ένας από τους συνιδρυτές της, ο Κ. Eric Auzoux, ενώ το ενδιαφέρον ενδυναμώνει και η επιλογή, ως σημείου αναφοράς, της μεγάλης έκθεσης του διευθυντή του φωτογραφικού τμήματος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, E. Steichen, «Η Οικογένεια του ανθρώπου».

Η εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης, οι διαφορετικές τάσεις των δημιουργών αλλά και ο ρόλος της φωτογραφίας ως ισχυρού επικοινωνιακού μέσου στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας την οδηγούν διαρκώς σε νέες αναζητήσεις.
Ας ευχηθούμε λοιπόν κάθε οργανωτική επιτυχία στη Φωτογραφική συγκυρία 2002, η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα δραματικά επίκαιρο στις μέρες μας και ας ελπίσουμε ότι οι σημαντικοί δημιουργοί που συμμετέχουν και φέτος θα προσφέρουν νέα ερεθίσματα και θα προτείνουν νέους δρόμους για την Φωτογραφία και τον Ανθρωπισμό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


ΣΕΛΙΔΑ 1/2

 



© 2002 - created by magnet