FABIANA FIGUEIREDO
ΝΥΧΤΑ

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ


Κάποτε, η κοινωνική "διάκριση" ήταν συνώνυμο μεγαλοπρεπέστατων χορών στα αξιότιμα σαλόνια της αυλής ή στις πολυτελείς επαύλεις ή πιο διακριτικών λογοτεχνικών συναντήσεων στα καφέ της πρωτεύουσας.

Σήμερα, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα εγκαίνια και οι θρησκευτικές γιορτές εξακολουθούν να αποτελούν αφορμές για συγκεντρώσεις. Οι γιορτές είναι, επίσης, φορείς πολλών συμβόλων αλλά και συμπτωμάτων.

Το Σάο Πάολο, η αχανής μεγαλούπολη με τις τόσες αντιθέσεις, ένα κράμα Μανχάταν και Καλκούτας, ξεχωρίζει για την πολυμορφία και την ανομοιογένεια του πληθυσμού του. Το Σάο Πάολο είναι σημαντικός οικονομικός πόλος της Βραζιλίας. Η μόδα, οι γραμμές, τα μέσα ενημέρωσης, όλα έχουν την αφετηρία τους εδώ.

Όλες αυτές οι τάσεις, με τις αντιθέσεις τους, βρίσκουν έκφραση στις νύχτες του Σάο Πάολο. Αρχικά ασχολήθηκα με τις χλιδάτες νύχτες της ολιγαρχίας. Κοσμήματα, ρούχα, αυτοκίνητα (στη Βραζιλία υπάρχουν οι περισσότερες Φερράρι παγκοσμίως), τα ακριβότερα και τα πιο φανταχτερά του είδους τους: στις γωνίες του δρόμου βλέπεις παιδιά να ζητιανεύουν ή να παραδίνονται στα ναρκωτικά. Στη συνέχεια, άρχισα να ξεδιπλώνω μια πιο ζοφερή πτυχή - τις νύχτες της μέσης τάξης και της πολιτικώς ορθής εμπορευματοποίησης του σεξ.

Το έργο μου είναι αφηγηματικό κι έχει κοινωνιολογική χροιά. Μέσα από τη διερεύνηση, τις διαφορετικές φυλές της νύχτας, προσπαθώ να αναπτύξω μια εικαστική πρόταση επιχειρώντας ταυτόχρονα μια αποτίμηση της ανθρωπότητας στην καμπή του αιώνα.
 


BACK TO TOP ...



© 2002 - created by magnet