IXNH
Aντικείμενο και παρελθόν
Η φετινή Photosynkyria, πιστή για μια ακόμη φορά στο ραντεβού με τους φίλους της φωτογραφίας εντός και εκτός των τειχών της πόλης και των συνόρων της χώρας, στρέφεται προς μια θεματογραφία διαμετρικά αντίθετη από αυτή της προηγούμενης χρονιάς, που ερευνούσε τη σύγχρονη εξέλιξη της ανθρωπιστικής φωτογραφίας. Έτσι, έχει τη χαρά να φιλοξενεί μια σειρά ατομικών κυρίως εκθέσεων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες που εστιάζουν την προσοχή τους στην έννοια του αντικειμένου, της "νεκρής φύσης", θέμα που απασχόλησε τους φωτογράφους με ατέρμονη ποικιλία τρόπων από την εμφάνιση της φωτογραφίας.

Στο ίδιο πνεύμα, το Μουσείο Φωτογραφίας συγκροτεί μια έκθεση έργων από τη μόνιμη συλλογή του, που ερευνά τη σχέση φωτογραφίας και αντικειμένου. Ο Γιάννης Σταθάτος αντίστοιχα, επιμελείται μιας ακόμη μεγάλης έκθεσης με τίτλο Αρχαιολογίες, ερευνώντας τη μεταφορά του αντικειμένου από τον ερευνητικό φακό της επιστήμης, στον υπαινικτικό και γεμάτο συμβολισμούς κόσμο της τέχνης.

Η Photosynkyria 2003 φιλοξενεί, όπως πάντα, μια σειρά ακόμη εκθέσεων που εμπλουτίζουν ουσιαστικά τη φετινή διοργάνωση χωρίς να ανήκουν στην κεντρική θεματική. Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι επίσης η σειρά διαλέξεων που έχει και φέτος προγραμματιστεί.

Η φετινή Photosynkyria, περιέχει μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή: την αποχώρηση του ιδρυτή της, Άρι Γεωργίου, από τη διεύθυνση της διοργάνωσης και του Μουσείου Φωτογραφίας. Η συμβολή του στη γέννηση, ωρίμανση και μετεξέλιξη του θεσμού δεν μπορεί να υπογραμμιστεί αρκετά σε λίγες μόνο σειρές. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αισθάνεται αυτονόητη την υποχρέωση ολοκλήρωσης του φετινού προγράμματος όπως αυτός το σχεδίασε και υπόσχεται την καταβολή σκληρής προσπάθειας για τη διαρκή αναβάθμιση του θεσμού τα χρόνια που ακολουθούν.

Ηρακλής Παπαϊωάννου

© 2003 - created by magnet