ΣΤΕΛΛΑ ΑΓΙΑΝΝΙΤΗ
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Γαλλικό Ινστιτούτο
Γκαλερί Gilles Caron


Εδώ και χρόνια, το ενδιαφέρον της Στέλλας Αγιαννίτη εστιάζεται στα τετριμμένα δρώμενα της καθημερινότητας. Το μάσημα, η επαφή με τις τροφές, η αποσύνθεση των τροφίμων, αποκαλύπτουν, σαν μέσα από ένα παιχνίδι, τις αντιφάσεις της επαφής τους με την πραγματικότητα. Η σχέση με τα τρόφιμα αποκαλύπτεται βήμα-βήμα με τρόπο παιγνιώδη και ανήσυχο, αισθησιακό και στοχαστικό, άμεσο και πολυσύνθετο.

Εκεί όπου η θέα του καθημερινού μπορεί να προκαλέσει ανία, οι φωτογραφίες της Στέλλας αναδεικνύουν μια ξεκάθαρη και γεμάτη πάθος αναφορά στην ύπαρξη. Όπως κάποιοι άλλοι έχουν αποτυπώσει το χώρο του δωματίου τους, η Στέλλα Αγιαννίτη προσηλώνει το βλέμμα στο χώρο της κουζίνας, κατεξοχήν γυναικείο έδαφος και πεδίο μεταμορφώσεων, με τον παρακμιακό τρόπο ενός Huysmans, ικανού να παρατηρεί μέχρι εξάντλησης τις αντανακλάσεις που γεννούσε ένα ποτήρι κρασί σε μια γκρενά καράφα τοποθετημένη πάνω σε ένα πορφυρό βελούδινο χαλί. Και οι πελώριες χρωματιστές φωτογραφίες, με ανανάδες, σαρδέλες ή αβγά σε γκρο πλαν, πιόνια σ' ένα λαίμαργο, ερωτικό παιχνίδι, διηγούνται κι αυτές ιστορίες με εικόνες στάσιμες, ιστορίες που πηγάζουν από τη συστηματική εξιδανίκευση της ύλης.

Η Στέλλα Αγιαννίτη γεννήθηκε το 1979 στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες συνεχίζει σήμερα στη σχολή Καλών Τεχνών της Bourges.