ΕΥΑ ΚΑΤΣΑΪΤΗ
ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

AMAΛΓΑΜΑ [ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ]


Η εγκατάσταση αποτελείται από προβολή διαφανειών πάνω σε καθρέφτη, ο οποίος αντανακλά την εικόνα και μετέπειτα την προβάλει πάνω σε αιωρούμενα ημιδιαφανή υφάσματα και στους τοίχους που λειτουργούν ως οθόνες. Οι εικόνες είναι τοπία-μνήμες από Ελλάδα και Αυστραλία.

Ο θεατής μπορεί να δεί την εικόνα ολόκληρη μόνο μέσα στον καθρέφτη ή τα θραύσματά της πάνω στις επιφάνειες των υφασμάτων και των τοίχων. Το όλο αποκαλύπτεται μέσω της διάσπασής του, όπως ακριβώς και η προσωπική αντίληψη περί αλήθειας βιώνεται μόνο μέσα από την περιπλάνηση στη περιοχή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασιακού.

Ο Ελύτης διατυπώνει την άποψη ότι η γλώσσα είναι η προβολή του τοπίου πάνω στους ανθρώπους του, συνδέοντας έτσι τη βιωματική εμπειρία ενός τόπου με την έκφραση (αυτού του τόπου) μέσα στη γλώσσα. Επεκτείνοντας αυτή την θέση, ο τόπος υπάρχει σημειολογικά ως δομή - γλώσσα μέσα και στην εικαστική δημιουργία.

"Φτάνοντας στην Αυστραλία για να μείνω εκεί μόνιμα και παρόλο που μιλούσα αρκετά καλά Αγγλικά, ένιωσα εικαστικά "άφωνη" και ανίκανη να διαχειριστώ τον κώδικα αυτού του νέου τοπίου στις εικόνες μου. Η λύση βρισκόταν στο να επινοήσω έναν φαντασιακό χώρο που θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τους δύο τόπους (τον παλιό Ελληνικό και το νέο Αυστραλιανό). Αυτή η διαπραγμάτευση έμοιαζε να είναι η μόνη πραγματικότητα μέσα στην εμπειρία της μετατόπισής μου στην καινούργια πολιτισμική δομή. Σε αυτόν το χώρο λοιπόν κάθισα να αξιολογήσω και να αποδεχθώ την παρουσία και των δύο αυτών επιρροών μέσα μου, βιώνοντας μια διάσπαση η οποία ακόμη συνιστά μια οντότητα, την νέα μου ρευστή μετατοπιζόμενη ταυτότητα ".

Σ' έναν κόσμο που τίποτα δεν είναι σταθερό μόνο η κίνηση είναι η απάντηση στο ερώτημα του χώρου. Στην εγκατάσταση ο θεατής καλείται να ερμηνεύσει κινούμενος. Το σώμα, η κίνηση, η διαδραστικότητα, αλλάζουν, διευκρινίζουν και ολοκληρώνουν τη δουλειά. Ο στόχος δεν είναι η απλή μετατόπιση του φαντασιακού του θεατή από τις εικόνες της Ελλάδας σ' αυτές της Αυστραλίας αλλά μια ποιοτική αλλαγή χώρου (με τη βοήθεια της προσωπικής μνήμης - κίνησης) από τον εξωτερικό, δημόσιο χώρο σε ενάν εσωτερικό, ιδιωτικό.

Η Εύα Κατσαϊτη είναι πτυχιούχος ΒΑ από το πανεπιστημίο του Ντέρμπυ Αγγλίας και ΜΑ απο το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Αυστραλίας. Έχει εκθέσει στο Ντέρμπυ, στο Λονδίνο και στο Σύδνεϋ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και θεματικά την απασχολούν η μνήμη, ο χώρος, η διάδραση και η ταυτότητα.