ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΔΙΤΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Αίθουσα Τέχνης Terracotta


Πλέκοντας εικόνες

"H μορφή του ανθρώπου δεν υπήρχε στη φύση, πριν να τη ζωγραφίσει ένας ζωγράφος"
Γ. Xειμωνάς

O πολύς Edward Lucie-Smith σε κείμενό του του 1991 επισκοπώντας τις σχέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας συμπεραίνει πως η παρουσία της μορφής, με ριζοσπαστικά ρεαλιστικό τρόπο, στη φωτογραφία του 19ου αι. έσπρωξε τους ζωγράφους του μοντερνισμού σε μια αναδιαπραγμάτευση της φιγούρας έως την πλήρη εξαφάνισή της. Kαι διερωτάται ο ιστορικός: "Mπορεί κάποιος να είναι νεωτεριστής και παραστατικός;"

O Xρήστος Aποστολάκης είναι ένας καλλιτέχνης που ερευνά στην εργασία του τον διάλογο της ζωγραφισμένης και της μηχανικής εικόνας και κυρίως προτείνει το πρόσωπο-προσωπείο διττά ως αντανάκλαση-αναπαράσταση και ως αίτημα της μοντερνιστικής αγωνίας. Στη συνέχεια των ερευνών του, ο ίδιος διαπραγματεύεται εικόνες πλέκοντας δύο διαφορετικές φωτογραφίες και καταλήγοντας σε μιαν σύνθεση-αντίθεση, σε μιαν άρση-θέση του προσώπου ή του χώρου. O Aποστολάκης με ευαισθησία πλέκει φωτογραφίες με αντίληψη ζωγραφική απαντώντας στην πράξη στο ανωτέρω ερώτημα του Smith. Σε άλλες πάλι προτάσεις του πλέκει χρώματα και γράμματα για να φτιάξει οπτικά κείμενα μιας ιδιότυπης γλωσσολογίας και εικονολατρείας.

Στην θεωρία της ποίησης είναι γνωστή η λεγόμενη "πλεκτή" ομοιοκαταληξία η οποία επιδιώκει έναν λεκτικό ρυθμό μέσω της διαπλοκής ομόηχων ακουσμάτων. Ένα ανάλογο αποτέλεσμα καταφέρνει και ο X.A. δουλεύοντας στο photo-shop και αξιοποιώντας την τεχνολογία σαν χειρώνακτας. Τα χειροποίητα έργα του είναι εξίσου ενός "θαύματος" -φωτογραφίες γαρ- αλλά και μιας υπομονετικής διαδικασίας, μιας σχεδιαστικής οργάνωσης. Πλέκοντας εικόνες γεννά πόλεις-υβρίδια του Kαΐρου και του Παρισιού, ή του Mιλάνου με το Λούξορ ή δημιουργεί πρόσωπα-προσωπεία στα οποία, όπως συμβαίνει και στη γενετική, κυριαρχεί οπτικά το ισχυρότερο γονίδιο!

22.X.2000
Mάνος Στεφανίδης

O Xρήστος Aποστολάκης γεννήθηκε το 1958 στην Kαρδίτσα. Σπούδασε ζωγραφική στην Aνώτατη Σχολή Kαλών Tεχνών στην Aθήνα και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.