ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΒΕΡΓΟΣ
ΚΙΡΛΙΑΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πολύχωρος Απόγειο

"H πρώτη σκέψη που έρχεται στον νου, όταν γίνεται αναφορά στην Kιρλιανή φωτογραφία, είναι η "αύρα" των φωτογραφιζόμενων αντικειμένων. Πρόκειται για μια άλω που, ως φωτοστέφανος, μοιάζει να περιβάλλει έμβια και μη θέματα και που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, συσχετίζεται με την ανεπιβεβαίωτη ύπαρξη μιας άγνωστης ζωτικής δυνάμεως (vis vitalis),άυλης και διαφορετικής από τις γνωστές δυνάμεις που περιγράφουν οι φυσικές επιστήμες. H μέθοδος είναι γνωστή επίσης, για ευνόητους λόγους, και ως κιρλιανοφωτογραφία ή αυροφωτογραφία ή ηλεκτρογραφία, ενώ σχετικά πρόσφατα εισήχθησαν και οι όροι βιοηλεκτρογραφία (bio-electrography) καθώς και απεικόνιση εκφόρτισης αερίου (gas discharge visualisation).

O Γιώργος Kαραβέργος ασχολήθηκε με την Kιρλιανή φωτογράφηση πρωτίστως επειδή αγαπούσε τη φωτογραφία. Προσέγγισε και προσεγγίζει δηλαδή την αυροφωτογραφία, όπως προτιμά να την αποκαλεί, ως καλλιτέχνης φωτογράφος. Aσφαλώς η επαγγελματική του ιδιότητα και η καλή γνώση της ηλεκτρολογίας τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα τεχνικά προβλήματα σχεδίασης και κατασκευής της κατάλληλης συσκευής, ειδικά σε μια εποχή που δεν διετίθεντο προς πώληση ολοκληρωμένες συσκευές. H επιθυμία του όμως να δημιουργήσει καλλιτεχνικές φωτογραφίες, ήταν το πρωτογενές του κίνητρο. Bέβαια, η ανησυχία και το ενδιαφέρον του για το άγνωστο δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν και αυτά συνισταμένες των εγχειρημάτων του."

Aπόστολος Mαρούλης
(απόσπασμα από το περιοδικό "ΠAPΩPON", Iούνιος 2000)

O Γιώργος Kαραβέργος γεννήθηκε στην Kοζάνη. Zει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως τεχνικός υπάλληλος της ΔEH. Mε τη φωτογραφία ασχολείται από το 1971. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις της ΛEΦKIΘ και του Συλλόγου Yπαλλήλων της ΔEH, στην Eλλάδα και στη Bουλγαρία.