ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣAN ΦΩTOMONTAZ

Βιβλιοπωλείο - Γκαλερί Ιανός


H σειρά φωτογραφιών του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου εγγράφεται στα πλαίσια της παράδοσης της φωτογραφίας αστικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από τον W. Evans μέχρι σήμερα. O Π.Π. σαν ένας επιστήμονας ερευνητής, εμβαθύνει και εξελίσσει τα φορμαλιστικά ευρήματα των προηγούμενων γενιών έχοντας επιλέξει ως θέμα του την οπτική υπερπληροφόρηση που προσφέρουν οι πόλεις όπου ζει (Θεσσαλονίκη, Aθήνα, Παρίσι).

Σε αντιδιαστολή με την "αποφασιστική στιγμή" (instant decisif) του H. C. Bresson, ο φωτογράφος δίνει έμφαση σ' αυτό που ονομάζει "αποφασιστικό χωροδιάστημα" (espace decisif). Αυτό δηλαδή που προέχει δεν είναι τόσο η επιλογή της πιο εκφραστικής στιγμής κατά τη διάρκεια μίας φωτογραφικής σεκάνς, όσο η ποιότητα των στοιχείων και ο τρόπος που αυτά εγγράφονται μέσα στο φωτογραφικό κάδρο.

Ο φωτογράφος διαλέγει συνειδητά να απεικονίσει την πόλη με ένα συγκεκριμένο τρόπο που ο ίδιος αποκαλεί: "Σαν φωτομοντάζ". Tα φωτομοντάζ βέβαια που προτείνει, δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτά των ντανταϊστών, διότι δεν επεμβαίνει εξωφωτογραφικά στην εικόνα. H εικόνα παραμένει αυτούσια έτσι όπως την είδε ο φωτογραφικός φακός.

Τα λεωφορεία, οι στάσεις, οι περαστικοί, τα περίπτερα, οι βιτρίνες, οι αντανακλάσεις στους καθρέπτες των καταστημάτων, οι εφημερίδες, τα διαφημιστικά πανώ, τα εργοληπτικά μηχανήματα, τα αρχιτεκτονικά ντεκόρ, αποτελούν μία εύπλαστη ματιέρα, που κάθε φορά τυπωμένη στη δισδιάστατη επιφάνεια του φιλμ, προσφέρει μία νέα εκδοχή αυτού που ο φωτογράφος ονομάζει: "Σαν φωτομοντάζ". Πρόκειται πάνω απ' όλα για αφηρημένες φόρμες, γραφικά σχήματα, που συνεργάζονται ισότιμα στο εσωτερικό του κάδρου, σαν τα γρανάζια μίας μονταρισμένης μηχανής.

Πολύπλοκη σύνθεση, αταξία, πολυσημία, αποσπασματικότητα, ανάμιξη ετερόκλητων στοιχείων, είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ματιάς του φωτογράφου.

"Θα ήθελα -όπως λέει ο ίδιος- οι φωτογραφίες μου να μοιάζουν με κακογραφημένη μουντζούρα, όπως έχει βγει από τα χέρια ενός παιδιού που μόλις έχει αρχίσει να ζωγραφίζει."

O Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε το 1957 . Zει και εργάζεται στο Παρίσι όπου έχει σπουδάσει φωτογραφία (Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs και Paris VIII). Tο έργο του έχει παρουσιαστεί σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.