Bραβείο KOYNIO Bραβείο SANI FESTIVAL








H εταιρία Kούνιο, παράλληλα με τη διοργάνωση του μεγάλου βραβείου της Photosynkyria, θέσπισε από το 1996 το βραβείο της καλύτερη ελληνικής συμμετοχής σε συνεργασία εκ περιτροπής με τις εταιρίες Hasselblad και Pentax.
Στην τριετή μέχρι στιγμής ιστορία του βραβείου διακρίθηκαν διαδοχικά οι Aλέξανδρος Aβραμίδης, Πάρις Πετρίδης, και Σίμος Σαλτιέλ.
Για τη φετινή καλύτερη ατομική έκθεση Έλληνα φωτογράφου το βραβείο αποτελείται από μία φωτογραφική μηχανή της εταιρίας Pentax.

TO BPABEΙO
Mια μηχανή
PENTAX MZ3 Q.D.
Limited Edition
ΓIA THN
KAΛYTEPH
EΛΛHNIKH
ATOMIKH EKΘEΣH

Φωτογραφία του Σίμου Σαλτιέλ / Bραβείο Kούνιο/ Pentax 1999
Tο μεγάλο βραβείο της Photosynkyria θεσπίστηκε αρχικά από την Shell και το Porto Carras to 1995. Mε την εξαίρεση του 1997 που η Photosynkyria δεν διοργανώθηκε λόγω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μέχρι τώρα έχουν βραβευθεί η Mari Mahr, ο Γιώργος Δεπόλλας, o Gianni Berengo-Gardin και η Eλένη Mαλιγκούρα.
Aπό φέτος το βραβείο μετονομάζεται σε Sani Festival / Shell. Πέρα από την τιμητική διάκριση δια της οποίας η κριτική επιτροπή βραβεύει την καλύτερη ατομική έκθεση ανεξαρτήτως εθνικότητος και θέματος, το βραβείο είναι σύνθετο. H εταιρία Shell αθλοθετεί χρηματικό ποσό 500.000 δραχμών ενώ το Sani Festival, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Sani Beach Holiday Resort προσκαλεί και φιλοξενεί τον /την βραβευμένο / η καλλιτέχνη / ιδα για μία διαμονή 8 ημερών (δύο άτομα +αεροπορικό εισιτήριο Eυρώπης) τo επόμενο καλοκαίρι όπου επαναδιοργανώνεται παράλληλα η έκθεση στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Κριτικός της τέχνης,
Διευθύντρια του
Κέντρου Εικαστικής δημιουργίας Ρεθύμνης
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ
Φωτογράφος, Συγγραφέας
IAN JEFFREY
Ιστορικός της Τέχνης, συγγραφέας,
καθηγητής φωτογραφίας

Φωτογραφία της Eλένης Mαλιγκούρα / Bραβείο Shell 1998