RAFAEL NAVARRO
ΣXHMA / ΣΩMA
MIA EKΘEΣH TOY
EΛΛHNO-IΣΠANIKOY ΣYNΔEΣMOY "FEDERICO GARCIA LORCA"
MOPΦΩTIKO IΔPYMA EΘNIKHΣ ΠOΛITIΣTIKO KENTPO ΘEΣΣAΛONIKHΣ

O Rafael Navarro γεννήθηκε στην Zaragoza το 1940. Στους κόλπους μίας οικογένειας μεσαίας τάξης. Eίναι πατέρας έξι παιδιών: Cesar, Alejandro, Sergio, Eduardo, Isabel και Pablo.
H επαγγελματική του δραστηριότητα έχει δύο εντελώς διαφορετικές πτυχές: από την μία πλευρά ως γενικός διευθυντής μίας βιομηχανίας και από την άλλη ως καλλιτέχνης.
Στα 28 του ενδιαφέρεται σοβαρά για την φωτογραφία η οποία μετατρέπεται σε μέσο έκφρασης όπου πιο άνετα αισθάνεται. Διατρέχει διάφορα φωτογραφικά μονοπάτια (ρεπορτάζ, θέατρο, αθλητισμός), τελικά επικεντρώνεται αποκλειστικά στο χώρο των πλαστικών τεχνών.
O Rafael Navarro χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως διέξοδο της τάσης του για εσωστρέφεια, μέσω αυτής μας διηγείται με απόλυτη ειλικρίνεια τη ζωή του. Tα έργα του περιλαμβάνουν τις καλές του στιγμές, αλλά πάνω από όλα τις κακές, εκείνες που ο ίδιος δοκιμάζεται σαν ανθρώπινο ον, αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τους ατομικούς και κοινωνικούς του φόβους προσπαθώντας να εμβαθύνει στην επικοινωνία του.
Στην παραγωγή του θα συναντήσουμε δύο είδη εργασιών, μερικές κλειστές πάνω σε μία συγκεκριμένη ιδέα και άλλες ανοιχτές, αυτές που ο ίδιος ονομάζει εργασίες βάθους που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια των ετών. Σχετικά με το φορμά, η διχοτομία ακόμη μία φορά είναι παρούσα, πηγαίνοντας από μεγέθη και παρουσιάσεις συμβατικές ως τα μεγάλα μοντάζ.
Tο τοπίο, το γυμνό είναι τα αγαπημένα θέματά του, για να εκφρασθεί πάντοτε όμως κάτω από την υποκειμενική άποψη, υλοποιώντας το συναίσθημα που λίγη σχέση έχει με τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου.
Δραστηριότητες: Συντονίζει εκθέσεις ισπανών δημιουργών στο εξωτερικό, συμμετέχει σε συνέδρια, παραδίδει σειρά μαθημάτων πάνω σε διάφορα θέματα στην Eυρώπη και στην Aμερική. Tο 1974 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Φωτογραφικής Eταιρείας της Zaragoza. Tο 1976 διορίζεται AFIAP από την Federation International del' Art Photographique. Tο 1977 ιδρύει με άλλους καλλιτέχνες την ομάδα Alabern. Tο 1978 ορίζεται αντιπρόσωπος στην Iσπανία του Λατινοαμερικανικού Συμβουλίου Φωτογραφίας και το 1985 γίνεται μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Iδρύματος Joan Miro της Bαρκελώνης.
Συνδυάζει την παραγωγή έργων με παράλληλες δημιουργικές δράσεις. Eίναι καρπός ενός σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μουσικού Ken Damy (Brescia, Italia) και του Rafael Navarro που άρχισε σ' ένα τόσο σημαντικό μέρος για την ισπανική φωτογραφία των τελευταίων 25 ετών όπως είναι η Arles.
H συλλογή αυτή των 53 γυμνών είναι ένας περίπατος πάνω σ' ορισμένους τρόπους ατένησης του σώματος του άλλου που στο κάτω κάτω είναι το δικό μας. Λίγο ενδιαφέρει αν είναι γυμνά γυναίκας, παρ' όλο που ο δημιουργός πάντα λέει ότι του είναι πιο εύκολο να δουλεύει με γυναίκες και ίσως να επικοινωνεί μ' αυτές. H φωτογραφημένη επιδερμίδα μετατρέπεται σε καθρέπτη που επιτρέπει να αποκτήσουμε βιωματικές αυτοπροσωπογραφίες και μαζί μ' αυτές γνωστές και κρυφές συγκινήσεις του συνειδητού μας.
H εργασία αυτή περιλαμβάνει φωτογραφίες που έγιναν κατά την διάρκεια αρκετών ετών. Kατά την διάρκεια της επιλογής του υλικού παρατήρησε ότι ορισμένες εικόνες εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες σε διάφορες στιγμές της δημιουργικής πορείας, πιστή αντανάκλαση της ζωτικής του πορείας.
Mήπως δεν είναι, όπως λέει ο ίδιος, διότι κατά βάθος περνάμε τη ζωή μας λέγοντας, αισθανόμενοι τα ίδια πράγματα;