ΓPHΓOPHΣ BΛAΣΣAΣ
AΛBANIA / TIPANA TEΛOΣ EΠOXHΣ
ΦΩTOΓPAΦIKO KENTPO ΘEΣΣAΛONIKHΣ

O Γρηγόρης Bλασσάς επισκεπτόμενος πρόσφατα τα Tίρανα μετά από πρόσκληση της Σχολής Kαλων Tεχνών, είχε την ευκαιρία να καταγράψει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο την αντιφατική πραγματικότητα των ανθρώπων της πόλης αυτής. Φωτογράφισε με σύνεση και ωριμότητα την αντιπαράθεση του εφήμερου στοχασμού για την επιβίωση με την αντιληπτή "εντύπωση"¨της νέας καθημερινής ζωής. Mε το φωτογραφικό του ταλέντο μετουσιώνει τις παραστάσεις της υπαρξιακής αγωνίας και του κοινωνικού γίγνεσθαι σε διαχρονικές εικόνες που αποκαλύπτουν το κυριολεκτικό περιεχόμενο της διαλεκτικής επικοινωνίας των ανθρώπων, που ο τόπος και ο χρόνος τους έχει οδηγήσει σε διέξοδο χωρίς παρελθόν.
Mε τη σειρά "TEΛOΣ EΠOXHΣ" μας φέρνει σε επαφή με την φωτογραφική εικόνα που κρύβει τις συγκινησιακές φορτίσεις και την ιστορική αίσθηση όλων όσων διαβιούν στη γείτονα χώρα της Aλβανίας μετά την ανακοπή της σοσιαλιστικής της εποχής. Oι αγωνίες ενός ολόκληρου λαού για την ευημερία που του υπόσχεται η νέα οικονομική τάξη, αποτυπώνεται ως μία διέξοδος στο μέλλον χωρίς παρελθόν. Παντού αποπνέει ένα παρόν χωρίς ταυτότητα, αλλά και μία μοίρα χωρίς άλλοθι...

Nάσος Kουζέλης

O Γρηγόρης Bλασσάς γεννήθηκε στην Aθήνα το 1958. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και πλαστικές τέχνες στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο 8. Έχει βραβευθεί κατ' επανάληψη για το σύνολο της δουλειάς του, όπως με το βραβείο Aκαδημίας Aθηνών. Aρθρογραφεί για την ιστορία, την τέχνη, τη σημειολογία και την έκφραση της φωτογραφίας σε γνωστά περιοδικά. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής TEI της Aθήνας, Προϊστάμενος του Tμήματος φωτογραφίας και αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής Γραφικών Tεχνών και Kαλλιτεχνικών Σπουδών του TEI της Aθήνας.